Blog
  • Home
09
02
2015

Tien tips om suiker te verminderen in je dagelijkse voeding

By nick 0

Wij mensen maken in tegenstelling tot alle andere dieren niet onze eigen vitamine C aan. Vitamine C kom je het meest tegen in fruit. Van nature hebben we smaak mee gekregen en dat is dan ook de reden waarom wij zoet zo lekker vinden. Dit zorgde ervoor dat we fruit gingen eten.

Het probleem is dat vandaag de dag in bijna alles wat je koopt suiker zit. Dit ontregelt ons hele systeem. En de behoefte naar zoet van ons lichaam wordt nu op een geheel andere manier getriggerd.

Suiker laten staan of minderen is niet makkelijk, maar het effect is enorm. Het minderen van suikers in je dagelijkse voeding of liever nog helemaal verbannen heeft een enorm positieve invloed op onze gezondheid.

Tip 1
Stop met suiker toevoegen aan je voeding. Dit is de meest simpele en gemakkelijke manier om een start te maken. Denk daarbij aan suiker in yoghurt, koffie en thee.

Tip 2
Laat je niet misleiden door “gezonde suikers” zoals; rietsuiker, basterd suiker of bruine suiker. Uiteindelijk is dit voor je lichaam allemaal hetzelfde.

Tip 3
Neem een serieuze poging om bewerkte koolhydraten uit je voedingspatroon te halen. Denk hierbij aan brood, bagels, pasta. Al deze producten staan bol van de bloem en andere ingrediënten die zich in je lichaam bijna net zo snel om turnen in suiker als pure glucose. Deze suikers worden opgeslagen als triglyceriden, wat eigenlijk een mooi woord is voor vet.

Tip 4
Kijk uit voor vetvrije snacks. Het feit dat er geen vet in zit wil niet zeggen dat je er niet dik van wordt. Vetvrij betekent niet calorievrij en de meeste vetvrije snacks bevatten veel suiker.

Tip 5
Shop op kleur. Hoe gekleurder je winkelwagentje er uit ziet hoe beter het is. Dit betekent dat je waarschijnlijk meer verse groente en fruit met een lage glycemische index zoals bessen of kersen in je wagentje hebt liggen.

Tip 6
Leer labels lezen. Wanneer je suiker wilt minderen moet je weten waar het in zit…

Tip 7
Mijd zoetstoffen! Zoetstoffen stimuleren de ongeremde drang om meer te eten. Hierdoor wordt je suiker behoefte alleen maar groter.

Tip 8
Reken het uit. Kijk eens op het label van een product bij totaal aantal grammen suikers en deel deze door 4. Dit is het totaal aan theelepels suiker wat in het product verwerkt zit. Je zult versteld staan hoe hoog dit bij sommige producten is.

Tip 9
Limiteer de inname van fruit. LET OP: we zeggen niet elimineer de inname van fruit. Fruit bevat suikers, maar ook veel vezels en goede voedingsstoffen. Let er op dat je niet te veel fruit eet. Daarmee bedoelen we voor mensen die willen afvallen, niet meer dan 2x per dag en neem dan bij voorkeur donkerfruit, zoals bramen, blauwbessen enz.

Tip 10
Stop met het drinken van fruitdrankjes. Deze bevatten veel suiker en bevatten bijna geen vezels meer. Daarnaast zitten er in het algemeen veel minder voedingstoffen in dan in het eigenlijke fruit. Uitzondering hier kan zijn pure appelsap of andere pure fruitsappen, maar alleen wanneer je lichaam goed met suikers om kan gaan.

Gezien het feit er vandaag de dag in bijna alle commerciële producten suiker zit maakt het soms onmogelijk om suikers te verbannen, maar we kunnen we wel een hoop aan doen om zo min mogelijk binnen te krijgen. Je lichaam zal je dankbaar zijn want het zal een enorme boost geven aan je gezondheid en immuunsysteem.

Tags for this post

author: nick

OMHOOG