Blog
  • Home
09
03
2015

Fit op het werk

By arjen 0

RSI, lage rugklachten, nekklachten, schouderklachten,  tennisarm. Allemaal klachten die vaak voorkomen bij mensen met een zittend beroep. Er wordt vaak gedacht dat de klachten ontstaan door overbelasting, maar je zou ook kunnen zeggen dat het door onder belasting komt. Je lichaam kan simpel weg de belasting niet aan die je tijdens het werk vraagt. Wij denken dus dat je het lichaam sterker moet maken en meer functie van je lichaam moet vragen om zo meer belasting aan te kunnen. Door er voor te zorgen dat je regelmatig meer vraagt van je lichaam dan alleen achter de computer te zitten of op de bank kun je een hoop klachten voorkomen.

Wij zijn van mening dat oefeningen achter je bureau of thuis op de bank niet voldoende zijn om je lichaam sterker te maken. Uiteindelijk moet je je lichaam uit zijn comfort zone halen om een reactie op te wekken die ervoor zorgt dat je lichaam zich aanpast en sterker wordt. Dat betekent dat je minimaal 2x per week krachttraining zou moeten doen. Dit kost tijd, maar wanneer je geen tijd wilt maken om te trainen zul je op den duur een keer tijd vrij moeten maken om ziek te zijn.

Om  toch nog wat extra’s te kunnen doen zullen we in dit artikel een aantal tips geven die je achter je bureau of thuis kunt doen.

Tip 1

Dit is geen oefening, maar meer een opdracht. Let  er ten alle tijden op dat je tijdens je werk regelmatig verandert van positie en minimaal elk half uur even een kort loopje maakt. Al is het om een uitdraai uit de printer te halen. Hierdoor kun je al een hoop klachten voorkomen.

Tip 2

Doe minimaal 4 oefeningen die strekking in je rug vragen (brugger, hyperextension, split squat, superman).

Tip 3

Let op een actieve houding wanneer je wandelt. Strompel niet over de gang in de eerste versnelling maar loop net iets actiever, borst op hoofd op je nek i.p.v. voor je nek en net even de stappen iets groter maken. Dit zorgt er voor dat je een actievere houding krijgt en dus je lichaam weer anders belast.

Tip 4

Als je de mogelijkheid hebt is staand werken een hele goede manier om die nare pijntjes te voorkomen. De afwisseling in je houding is heel belangrijk om een gezonde rug te houden.

Tip 5

Zorg er voor dat je geen portemonnee in je zak hebt zitten terwijl je aan het zitten bent. Hierdoor kun je scheef gaan zitten, en daardoor rugklachten krijgen.

NOODZAAK!!!

Kom van die bank af en ga trainen! 2 keer per weer sporten is een must. De meeste lichamelijke klachten ontstaan wanneer je te weinig beweegt. Belastbaarder worden is het belangrijkste en dat doe je niet op een grote skippybal en je benen optillen.

author: arjen

OMHOOG