Blog
  • Home
07
09
2016

Koolhydraten; geliefd of gehaat?

By arjen 0

Koolhydraten: te veel geliefd of onnodig gehaat?

Vetten, eiwitten en koolhydraten. Het zijn voedingsstoffen die in ons eten en drinken zitten. Vooral laatstgenoemde voedingsstof speelt de laatste tijd vaak een hoofdrol in artikelen en blogs over voeding. Koolhydraten. Moeten we ze toevoegen aan ons voedingspatroon of juist weglaten? Ze worden tegenwoordig steeds vaker, al dan niet terecht, weggezet als ‘ongezonde dikmakers’. Koolhydraatarme diëten zouden dé oplossing zijn om af te vallen, hét antwoord op de vraag hoe ‘in shape’ te komen. Maar is dat echt zo? Zelfs voedingsdeskundigen en dieetgoeroe ’s zijn het er niet over eens. Aangezien voeding minstens zo belangrijk is als sporten om bepaalde doelen te behalen, is het hoog tijd om ons te verdiepen in de koolhydraat!

Een bron van energie
Koolhydraten zijn, net zoals eiwitten en vetten, een bron van energie voor het lichaam. Deze energie heeft ons lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. We mogen daarom ook wel stellen dat het van groot belang is dat we hiervan voldoende binnen krijgen. Wat precies ‘voldoende’ is, daar verschillen de meningen dus nogal over. Waar we het wel allemaal over eens zijn is dat we koolhydraten kunnen onderverdelen in verschillende categorieën.

Allerlei soorten en maten
Om te begrijpen wat voor verschillende soorten koolhydraten er bestaan, en welke je beter wel en niet kunt nuttigen, moeten we een stapje in de scheikundige wereld zetten. Elke koolhydraat bestaat uit één suikermolecule of meerdere suikermoleculen. We noemen deze suikermoleculen ook wel ‘sachariden’. Het aantal sachariden waaruit een koolhydraat bestaat, bepaalt of het een enkelvoudige of meervoudige koolhydraat is. Kort een overzicht van de indeling die we op basis van deze informatie kunnen maken:

Soort Naam Terug te vinden in…
Enkelvoudig Monosachariden (1 sacharide) Fruit
Meervoudig Disachariden (2 sachariden) Melk
Oligosachariden (3-9 sachariden) Peulvruchten, bonen
Polysachariden (10+ sachariden) Aardappel, pasta

Wat wellicht interessanter om te weten is, is dat er verteerbare– en niet-verteerbare koolhydraten zijn. Ons lichaam kan bepaalde koolhydraten omzetten in energie. Deze noemen we dan ook wel de verteerbare koolhydraten. Daarnaast kent het menselijk lichaam ook een vorm van koolhydraten die ze niet kan verteren: voedingsvezels. Echter, deze koolhydraten hebben wel degelijk een (andere) belangrijke functie voor het lichaam, namelijk het bevorderen van de stoelgang. Vaak bevatten ongeraffineerde koolhydraten veel van deze vezels. Ongeraffineerde koolhydraten zijn koolhydraten die zo min mogelijk bewerkt zijn, zoals groenten, fruit en volkoren producten. Geraffineerde koolhydraten zijn juist wel bewerkt waarbij vaak de vezelrijke bestanddelen worden verwijderd. Denk hierbij aan wit brood, witte rijst en koek of snoep.

Glycemische index (GI)
Het laatste stukje van deze ‘koolhydraat-les’ gaat over de glycemische index (GI). De GI van een voedingsproduct geeft een indicatie aan hoe snel de koolhydraten in de darmen worden verteerd om vervolgens als glucose in het bloed opgenomen te worden. We kennen hierbij snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten hebben een hoge GI en worden relatief snel in de darmen afgebroken om vervolgens snel de glucose in de bloedbaan af te geven. Daartegenover kennen we de langzame koolhydraten welke over het algemeen langzamer afgebroken worden en waarbij de glucose meer geleidelijk wordt afgegeven aan het bloed.

Resumé
Nu we wat meer weten over carbs kunnen we gaan kijken naar dé vraag of we ze nou moeten schrappen of toevoegen aan ons voedingspatroon. In gesprek met Jan van Soest, eigenaar, oprichter en personal trainer bij BRAFE, wordt de ‘BRAFE-visie’ op de verschillende voedingsstoffen al snel duidelijk.

‘’Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Het lijkt mij dan ook onverstandig ze te schrappen uit je voeding’’, aldus Jan van Soest. Wel kan een bewuste en verantwoorde keuze in je koolhydratenconsumptie je helpen bij het behalen van doelen als ‘fitter worden, afvallen of meer spieropbouw realiseren’. Groenten bevatten vaak koolhydraten, maar kun je wat Jan betreft onbeperkt consumeren: ‘’Naast koolhydraten bevatten groenten ook antioxidanten en enzymen die je nodig hebt om een gezonde spijsvertering te behouden’’.

Naast groenten kennen we natuurlijk nog een heleboel andere koolhydraten. Een tip: kies altijd voor koolhydraten met een lage GI-waarde. Kies je voor koolhydraten met een hoge GI, dan veroorzaakt dat voor meer schommelingen in je bloedsuikerspiegel. ‘’Dit is niet per definitie verkeerd maar deze wil je niet constant hebben’’. Beter kun je kiezen voor een eiwitrijk voedingspatroon. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het lichaam en bevorderen spieropbouw. Bijkomend voordeel is dat eiwitrijke voeding over het algemeen voor een langere verzadigingsgevoel zorgt dan koolhydraatrijke voeding.

En nu?
Een geschikt voedingsschema ziet er voor iedereen anders uit. Bij BRAFE Personal Training staat een persoonlijke aanpak dan ook centraal. ‘’Belangrijk is dat de veranderingen in het voedingspatroon niet als een dieet gezien worden, maar dat het onderdeel wordt van een nieuwe lifestyle’’. Daarom kijken we bij BRAFE Personal Training samen wat werkt. Met het BRAFE NutritionPlan als extra handvat gaat het zeker lukken om een nieuw voedingspatroon vol te houden!

 

BRONNEN

Voedingscentrum encyclopedie
Glycemische index http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx
Koolhydraten http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx

Koolhydraten
http://www.optimalegezondheid.com/koolhydraten/

Goede en slechte koolhydraten
http://rubriek.nl/gezond/goede-en-slechte-koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten
http://www.afslankgeheimen.net/geraffineerde-koolhydraten/

NutritionPlan – BRAFE Personal Training

author: arjen

OMHOOG