Blog
  • Home
21
12
2016

Soja en sporten

By arjen 0

Soja en sporten

Soja heeft al lang niet meer het ‘geitenwollensokken’-imago bij de meeste consumenten. Sterker nog, de soy latte’s vliegen ons om de oren in koffietentjes en de edamame, tempé en tofu zijn een geliefd gerecht bij velen. Steeds vaker lees je artikelen en blogs over sojaproducten waar meningen soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Het zou aan de ene kant de hormoonhuishouding in de war schoppen met negatieve effecten tot gevolg. Aan de andere kant bevat het soja veel eiwitten en is het rijk aan onverzadigd vet. Waarom is het een zoveel besproken voedingsproduct geworden?

Wat is soja?
Soja is afkomstig van de sojaboon. Een peulvrucht die groeit aan de sojaboom. We kennen gefermenteerde en ongefermenteerde sojaproducten. Gefermenteerde soja is een proces doorgegaan waarbij micro-organismen gebruikt worden om de smaak, verteerbaarheid en houdbaarheid van de soja te veranderen. Tempé, een voedingsproduct dat door veel vegetariërs als vleesvervanger wordt gegeten, is een voorbeeld van gefermenteerde soja.
Ongefermenteerde soja behoudt de natuurlijke smaak, verteerbaarheid en houdbaarheid van soja. Bijvoorbeeld sojamelk, zeer populair onder mensen die lactose-intolerant zijn en dus geen koemelk kunnen drinken.

Soja en hormonen
Soja bevat plantaardige stoffen: isoflavonen. Een mooi ‘scrabblewoord’, maar dat terzijde. Deze isoflavonen maken fyto-oestrogenen aan welke qua chemische structuur veel lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Als je te veel soja eet, heeft dit invloed op je oestrogeenniveau wat de hormoonbalans kan verstoren bij zowel mannen als vrouwen. Menstruatieproblemen bij vrouwen en vetvorming rond de buik en borsten van mannen zouden het gevolg van (te veel) soja-consumptie zijn. Ook lezen we op verschillende informatiebronnen dat de isoflavonen de werking van de schildklierhormonen verstoord. Deze isoflavonen kunnen dus, als ze in grote getalen het lichaam binnenkomen, een nadelig effect hebben op het menselijk lichaam.

Soja eiwitpoeders
Sporters kiezen er soms voor om eiwitshakes toe te voegen aan hun voedingspatroon. Eiwit is in het algemeen een zeer belangrijke bouwsteen voor het lichaam. Eiwitten stimuleren spierherstel en spelen een belangrijke rol bij spieropbouw. De eiwitten in de shakes kunnen uit verschillende bronnen geput worden. Whey of caseïne zijn bijvoorbeeld van dierlijke eiwitten gemaakt. Naast deze dierlijke proteinshakes kennen we ook nog eiwitshakes die gebaseerd zijn op plantaardige soja-eiwitten. Als je voor deze laatste kiest, is het belangrijk dat je je bewust bent van wat soja met jouw lichaam kan doen. Wat is voor jou een verantwoorde soja-inname? Het is daarom aan te raden om je goed in te lezen in de voor- en nadelen van soja.

Helemaal geen soja meer?
‘Soja kan je best af en toe eten of drinken, maar te veel brengt wel risico’s met zich mee. Door de hoge mate van oestrogeen in soja kan het je hormoonhuishouden in de war schoppen. En dat kan vervelende effecten met zich meebrengen’, aldus Tristan Claassen. Het antwoord op de vraag of je soja helemaal moet schrappen is dus nee. Echter, wees je bewust van de risico’s aan (overmatige) sojaconsumptie. Wilt u weten of sojaproducten in uw levensstijl passen? Neem dan vrijblijvend contact op met BRAFE personal training. Samen kunnen we kijken welk voedingspatroon het beste bij u past!

 

https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/hoe-gezond-is-soja

https://www.jasperalblas.nl/soja/

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/soja.aspx

https://lekkergezond.nl/dossiers/soja/

 

 

Tags for this post

author: arjen

OMHOOG