Blog
  • Home
03
02
2019

Verklein de kans op griep

By arjen 0

1. Zorg voor voldoende vitamine D

De meeste mensen denken aan vitamine C om de griep te voorkomen, maar de kans is groot dat je een tekort hebt aan vitamine D. Wanneer je onvoldoende vitamine D hebt is de kans groter dat je ziek wordt. Vitamine D zet het immuun eiwit cathelicidin aan wat het lichaams eerstelijns verdediging is tegen bacteriën en virussen.

2. Eet tenminste 5 hoeveelheden van fruit en groenten per dag!

Fruit en groente zijn cruciaal voor een sterk immuunsysteem omdat ze veel vezels bevatten, vitaminen (ze kunnen je volledige vitamine C behoefte aanvullen) en antioxidanten die het lichaam helpen om afvalstoffen af te breken. Ga voor een kleurrijk boodschappenmandje voor een zo groot mogelijke variatie.

3. Houd je darmen gezond!

Wist je dat het grootste gedeelte van je immuunsysteem  in je darmen ligt. Het lichaam produceert verschillende immuun verbindingen in het maag-darmstelsel door een juiste balans te creëren tussen goede bacteriën die van essentieel belang zijn voor een gezond immuunsysteem. Door een goede probiotica kuur te nemen kun je afweercellen en andere enzymen die verantwoordelijk zijn voor je immuunsysteem een goede boost geven. Ook zorgen ze voor een goede afbraak en opname van voedingsstoffen. Dit is erg belangrijk om een deficiëntie in nutriënten te voorkomen welke een grote invloed hebben op het immuunsysteem.

4. Zorg voor voldoende slaap

Meer en een betere nachtrust  is een goede manier om het immuunsysteem te versterken. Tijdens je slaap is er een grotere productie aan witte bloedcellen welke voorkomen dat je ziek wordt. Een studie heeft aangetoond bij mensen die minder 7 uur per nacht slapen een drie keer grotere kans hebben om ziek te worden dan mensen die meer dan 7 uur slaap hebben.

5. Neem niet te veel cafeïne

Cafeïne deelt niet direct een klap uit aan het immuunsysteem, maar het verhoogd wel het stresshormoon cortisol. Wanneer je cortisol verhoogd is zal dit invloed hebben op je immuunsysteem. De grootste kans op een verhoogd cortisol is wanneer je einde van de middag nog koffie drinkt, of wanneer je meer hoeveelheden gedurende de dag drinkt om je energie op peil te houden.

6. Drink voldoende water

In de winter ben je sneller geneigd minder te drinken. Voldoende water inname is van belang om de vochtbalans in je cellen op peil te houden en om ziekte te voorkomen. Alle processen in het lichaam vinden plaats op basis van water. Wanneer je dus niet voldoende binnen krijgt heeft ook invloed op je weerstand. Probeer 3 liter (Ja, ik weet het…..dat is veel) water per dag te drinken. Voorkomen het telkens hervullen van plastic flesjes. Deze kunnen namelijk BPA (Bisfenol;  is een chemische stof die in veel plastic producten) bevatten die de celfunctie negatief beïnvloeden

7. Neem Electrolyten

Voldoende water drinken is niet alleen genoeg om goed gehydrateerd te zijn. Natrium, Kalium en chloride zorgen ervoor dat het water opgenomen wordt in de cellen voor optimale functie. Wanneer je je uitgeput voelt of de griep hebt overweeg dan extra elektrolyten te nemen. Je hebt hier tabletten voor maar je kunt ook celtic sea salt met citroen nemen om je immuunsysteem een boost te geven.

8. Maak een verstandige keuze betreffende het sporten

Fysieke activiteit kan je immuunsysteem verbeteren en je weerbaarder maken tegen virussen door je natuurlijke afweersysteem (anit-oxidanten) te verbeteren. Maar op het moment dat je merkt iets onder de leden te hebben kun je beter de training laten schieten. Interval training en krachttraining zijn een ‘no go’ wanneer je licht grieperig bent. Door dit wel te doen verlaag je het immuunsysteem. Laat je deze nu net hard nodig hebben wanneer je iets onder de leden hebt.

9. Vermijd toegevoegde suikers en verwerkte rommel!

De kunstmatige toevoegingen, kleurstoffen en transvetten verhogen de toxische lading in het lichaam. Hierdoor moet het lichaam harder werken om deze af te breken en te verwerken wat een negatieve invloed heeft op je immuunsysteem. Tel daar nog de toegevoegde suikers, gluten, soja en maïs wat in de meeste verwerkte voeding zit bij op en je hebt een mooie knockout slag te pakken voor je immuunsysteem.

10. Neem voldoende Zink

Zinkdeficiëntie heeft een grote negatieve impact op het immuunsysteem omdat een te kort zorgt voor sterke afname van T-cellen ofwel T-lymfocyten. Dit zijn afweercellen en onderdeel van de specifieke cellulaire afweer. De productie van T-cellen neemt toe wanneer er een virus, bacterie of andere indringers in ons systeem zijn gekomen. Oudere mensen, vegetariërs en mensen met een hoge vezelinname (gluten) lopen het grootste risico op zinkdeficiëntie.

 

 

 

 

author: arjen

OMHOOG