Blog
  • Home
17
08
2016

Vrouwen en krachttraining; strong is the new sexy

By arjen 0

Strong is the new sexy. Een quote die we steeds vaker voorbij zien komen op sociale media als Instagram en Facebook. Met deze uitspraak zien we dat er een ontwikkeling gaande is waarbij steeds meer vrouwen fan worden van krachttraining. Toch blijven sommige dames nog sceptisch en huiverig om té gespierd te worden van krachttraining. Zonde! Krachttraining draagt namelijk juíst bij aan het behalen van doelen als ‘slanker, fitter en strakker worden’.

Mannen versus vrouwen
Extra gewicht op de barbell bij een set backsquats of een paar zwaardere dumbells tijdens een training resulteert niet direct in ‘gespierd en groot’. Niet bij vrouwen, maar ook niet bij mannen. Daar is meer voor nodig dan alleen met zware gewichten trainen. ‘’Een strak trainingsschema. Gezond, gevarieerd en eiwitrijk eten. Toewijding, motivatie en doorzettingsvermogen. Het zijn een aantal essentiële voorwaarden om je doelen te kunnen behalen’’, aldus Tristan, personal trainer bij BRAFE Personal Training. Wel is het zo dat vrouwen minder snel zichtbare spiermassa opbouwen dan mannen. De reden hiervan is het verschil van de hormoonhuishouding in beide geslachten. Het mannelijk geslachtshormoon testosteron is een hele belangrijke als het gaat om spierontwikkeling en het behouden van de spieren. Mannen hebben gemiddeld 15 keer meer testosteron in hun bloed dan vrouwen. Betekent dit dat vrouwen helemaal niet gespierd kunnen worden? Nee, echter zitten vrouwen eerder aan hun ‘max’ als het gaat om spieropbouw.

Calorieën verbanden
Nu we weten dat vrouwen niet zo makkelijk groot en gespierd worden, volgt de vraag waarom vrouwen dan wel aan krachttraining zouden moeten doen? Vrouwen (of mannen) die willen afvallen of fitter willen worden, streven naar een negatieve energiebalans: meer calorieën verbranden dan dat je binnen krijgt. Voor veel mensen lijkt een rondje hardlopen of een stuk fietsen een logische stap naar het behalen van dat doel. Inderdaad, tijdens de cardio-training zelf verbrandt je lichaam meer calorieën dan tijdens een krachttraining. Het grote verschil tussen een flinke ronde hardlopen en een pittig uurtje krachttraining, is dat je lichaam na de cardiotraining binnen een half uur ‘stabiliseert’. Dit betekent dat je lichaam dan stopt met calorieën verbranden. Daartegenover staat dat je lichaam na een goede krachttraining tot wel 36 uur lang extra calorieën verbrand. Sterker nog, wanneer je krachttraining doet en dus spiermassa opbouwt profiteer je van het volgende feit: spieren verbranden meer calorieën dan lichaamsvet. Een halve kilo spieren verbruikt zo’n 35 calorieën per dag, een halve kilo lichaamsvet verbruikt er maar twee.

Op de lange termijn is krachttraining dus effectiever dan cardiotraining om je vetverbranding (metabolisme) op te voeren. Moet je dan helemaal geen cardiotrainingen meer doen? Een combinatie van beide, afhankelijk van je persoonlijke doelen, is vaak een goede uitkomst.

Bij BRAFE Personal Training focussen we ons op krachttraining waarbij we ook vaak HIIT (High Intensity Interval Training) geven. Tijdens een HIIT werk je in een relatief korte tijd aan zowel je spieropbouw als je uithoudingsvermogen en conditie (Tristan Claassen, personal trainer bij BRAFE Personal Training)

Juiste trainingsschema
Het vinden van een geschikt trainingsschema kan lastig zijn. Wat past bij jou als persoon? Heb je lichamelijke klachten, blessures of een overvolle agenda waar rekening mee gehouden moet worden? Afhankelijk van jouw lichaam, je persoonlijke doelen en voorkeuren is het verstandig om een uitgebalanceerd trainingsschema te maken. Zo nodig met een voedingsschema erbij. Bij BRAFE Personal Training luisteren we naar jouw wensen en maken we op basis daarvan een op maat gemaakt plan. Waarin, heel belangrijk, realistische doelen worden gesteld. Want zeg nou zelf: het behalen van een doel is de beste motivatie om door te gaan voor je volgende doel, toch?

Auteur Noor Wever (24 jaar): ‘’In oktober 2015 ben ik zelf begonnen met sporten bij BRAFE Personal Training. Sindsdien ben ik meer, anders en effectiever gaan sporten. Daarbij ben ik gezonder, bewuster en gevarieerder gaan eten waardoor ik mij een stuk lekkerder in mijn vel voel’’.

 

author: arjen

OMHOOG